Tips voor een heerlijke nachtrust

nachtrust

Veel mensen hebben het zo druk gedurende de dag, dat ze moeilijk in slaap kunnen komen. Herken je dat? Dat je moe bent van een hele dag in touw zijn en dat je dan tóch niet in slaap kunt komen? Of dat je wel in slaap valt, maar ’s nachts wakker wordt en dan moeilijk weer in slaap kunt komen? Je hoeft je daar niet bij neer te leggen. Het is namelijk gebleken dat dit veelal te maken heeft met een aantal gewoonten, en gewoonten kun je aanpassen.

We gaan vaak met de stress van de dag naar bed, slapen slecht en zijn de volgende dag niet uitgerust. Dat gaat ten koste van je humeur en je productiviteit de volgende dag. En zo komen we als we niet uitkijken in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid terecht.

Wat kun je zelf doen om beter te slapen? 10 tips!

  1. Opruimen

Stoor jij je ’s ochtends aan een rommelige keuken? Ruim voor je gaat slapen de keuken op, zet de vaatwasser aan en dek de tafel vast voor de volgende ochtend. Ook je tas vast inpakken en lijstjes klaarleggen geven je het gevoel dat je je hoofd leeg kan maken. Maak je slaapkamer vast klaar voor de nacht. Zo is alles rustig in je omgeving en kun je gemakkelijker rust in je hoofd krijgen.

  1. Telefoon uit

Tenzij je om hele dringende persoonlijke redenen bereikbaar moet zijn, zet je je telefoon uit. Het liefste heb je je telefoon helemaal niet in je slaapkamer. Vanwege de straling, maar ook vanwege de verleiding om toch nog snel even op je socials te kijken. Bovendien zit je niet te wachten op geluidjes van je apps en op berichten van vrienden die later gaan slapen dan jij. Kijk ook geen tv meer in je slaapkamer. Zorg dat je minimaal 1 á 2 uur voor het slapen gaan, niet meer op een beeldscherm kijkt.

  1. Pen en papier

Ben jij een piekeraar? Zorg dan dat je pen en papier naast je bed hebt liggen. Ga je ergens over liggen piekeren? Schrijf het op en spreek met jezelf af dat je daar morgen als eerste naar kijkt. Hierdoor is het gemakkelijker om het uit je hoofd te zetten en rustiger te worden. Ook als je ’s nachts wakker mocht worden en je iets te binnen schiet wat je nog moet doen, is het fijn om dat te kunnen noteren en het daardoor gemakkelijker los te laten.

  1. Ontspannen

Om helemaal tot rust te kunnen komen is het goed om vlak voor je naar bed gaat, te mediteren of een ontspanningsoefening te doen. Op Youtube zijn veel oefeningen te vinden.

  1. Lezen

Voor het slapen gaan je gedachten verzetten? Neem dan een ontspannend boek mee naar bed. Niets spannends of zware kost, maar een luchtig boek. Lees een paar bladzijdes. Het maakt dat je je aandacht ergens anders op richt en in de ontspanning komt.

  1. Drank

De meeste mensen weten wel dat koffie je uit je slaap kan houden. Niet iedereen is daar even gevoelig voor, maar drink liever geen koffie binnen een paar uur voor je gaat slapen. Hetzelfde geldt voor suiker. Ook alcohol is een vijand van goede nachtrust. Met een alcoholisch drankje op val je wellicht gemakkelijker is slaap, maar het is zeker niet bevorderlijk om goed te kunnen doorslapen. Matig dus je alcoholgebruik als je nachtrust je lief is. Wat je beter kunt drinken is kop heerlijke ontspannende kruidenthee.

  1. Beweging

Voldoende beweging gedurende de dag, zorgt ervoor dat je lichamelijk moe bent. Dit bevordert de slaap enorm. Bovendien is het goed voor de algehele gezondheid en voor je humeur, waardoor het ook helpt om het piekeren te verminderen.

  1. Een geurig warm bad

Maak een warm bad voor jezelf. Voeg een ontspannende geur toe, het liefst van etherische oliën, zoals bijvoorbeeld lavendel. Geuren hebben een sterke werking op ons lichaam en invloed op ons gevoel. Je kunt ook een druppel olie op je kussen doen of een diffuser met een ontspannende geur in je slaapkamer gebruiken. Heb je hier belangstelling voor? Neem dan contact met mij op.

  1. Chinese orgaanklok

Deze klok geeft precies aan wat het energetische ritme van je lichaam is. De maag bijvoorbeeld is het meest actief van 7.00u tot 9.00u, de beste tijd voor een stevig ontbijt. Als je regelmatig op ongeveer hetzelfde tijdstip ’s nachts wakker wordt, is het raadzaam om te onderzoeken of er iets meer aan de hand is met één van je organen.

  1. Muziek

Misschien vind je het lastig om in volledige stilte te gaan slapen. Dan is een ontspannend muziekje een goede oplossing. Het zachte geluid van kabbelend water kan heel rustgevend werken.

Probeer uit wat voor jou het beste werkt en zorg voor een aantal vaste rituelen. Doe iedere dag hetzelfde. Daardoor word je op onderbewust niveau al voorbereid op je nachtrust. Want je onderbewustzijn herkent het patroon. Het zorgt ook voor een rustigere en natuurlijke overgang van activiteit naar slaap.

Welterusten!